Packrafting

Lars Larsson testar möjligheterna med packrafting. Foto: Jeremie Lamart.

De senaste åren har en helt ny grupp forspaddlare växt fram i Sverige som utövar “packrafting”. Det handlar alltså om ultralätta små gummflottar som enkelt kan bäras med på fjällturer för att komma åt forspaddling som annars enbart går att nå med hjälp av helikopter och dess negativa inverkan på miljön.

Jag har en känsla av att många erfarna kajakpaddlare har tittat lite snett mot packrafts, med en fördomsfull uppfattning om att dessa liknar de uppblåsbara badleksaker för barn du kan köpa på en bensinmack. Inget kunde vara mera felaktigt. Moderna packrafts är mycket ändamålsenliga och de avancerade modellerna går det till och med att göra eskimåsväng med. Samtidigt har en packraft självfallet en mängd begränsningar i jämförelse med en kajak med hårt skal. Att kompromissa bort en del prestanda är dock nödvändigt för att överhuvudtaget göra dessa vildmarksupplevelser möjliga. Om upplevelse istället för prestanda ställs i centrum är detta värt att göra alla dagar i veckan. Sedan finns många andra bra skäl att skaffa packraft, såsom avsaknad av förvaringsutrymme för vanlig kajak, eller ryggproblem som gör att du inte vill lyfta tungt. Att välja packraft är att välja frihet.

Packrafttest i Utemagasinet 2018.

Här på forspaddling.se välkomnar vi alla former av forspaddlare oavsett vilken farkost du använder. Vår filosofi är att vi inte låter stilar eller flytetyg skilja oss åt utan vi låter kärleken till naturen och vattnet föra oss samman. Vi hoppas därför att i framtiden kunna engagera skribenter som vill skriva om spännande packraftingäventyr.